onsdag 7. september 2011

Er +1 egentlig offentlig?

Du har sikkert oppdaget at +1-knapper, har dukket opp overalt. Dette er altså Googles svar på Facebooks "liker". Du får en advarsel om at du deler det offentlig på profilen din dersom du forsøker å trykke på en. Men hvordan kan egentlig dine bekjente se dette?

+1-seksjonen på G+ profilen
Det er nærliggende å begynne på GooglePluss-profilen. Hvis du har trykket på minst én +1-knapp, vil du se denne i en liste på din egen profil. Men som standard kan dine venner faktisk ikke se denne informasjonen på profilen din. Hvis du vil at de skal kunne se det må du trykke rediger og krysse av for "Vis denne fanen på profilen" på +1-delen av profilen din.

Men hvis du altså ikke har krysset av her, hva er poenget med å trykke +1 da? Blir det bare en slags bokmerkesamling lagret på profilen din? Neida, for Google driver som kjent med mer enn bare sosiale nettverk. Dersom du googler noe, vil anbefalinger fra venner dukke opp. Det som er interessant er at det ikke kun er +1 som blir registrert. Hvis noe i søket ditt samsvarer med noe dine bekjentskaper på f.eks Twitter har delt, ser du dette også.

To jeg kjenner til har gitt +1 til Wikipedia.
Pussig nok gjelder ikke de samme reglene inne i Google+. Foreløpig blir ikke poster du trykker +1 på, registrert i samme liste på profilen din. Det virker som om dette er et helt separat system. Her er det ikke dine kontakter som avgjør om ditt +1 er synlig, derimot følger det delingsrettighetene til posten du trykket +1 på. Men dette kan naturligvis forandre seg. Nylig ble det mulig å dele en artikkel fra +1 knapper, så det er tydelig at oppdateringer kommer stadig vekk.

De som virkelig er interessert kan lese mer om +1-knappen på Googles hjelpesider.

Forøvrig har jeg nettopp skrudd på delingsknapper (inkludert +1) på denne bloggen. Disse finner du nederst på hvert blogginnlegg.